Pár óra elteltével észlelték a csillag halálát

Pár óra elteltével észlelték a csillag halálát

27
0
Megosztás

Elõször észleltek szupernóvát – vagyis egy csillag élete végét jelentõ robbanást – mindössze három órával az égi jelenség kezdete után.

A jelenség fénye 160 millió év alatt ért a Földre, ahol nagy szerencsére aznap, 2013. október 6-án robottávcsövek kémlelték az éjszakai eget.

A csillagászok hétfõi bejelentése szerint a kitörés kezdete után már három órával tanulmányozni tudták a szupernóvát, vagyis sikerült az eddigi legkorábbi szakaszában elkapni a jelenséget.

Páratlan esély

“Azonnal tudtuk, páratlan esélyt kaptunk. Sikerült a legelején megfigyelnünk az SN 2013fs robbanását” – mondta el az AFP-nak Ofer Yaron, a brit Nature Physics szaklap aktuális számában ismertetett tanulmány vezetõ szerzõje, az izraeli Weizmann Tudományos Kutatóintézet tudósa.

A kutatók nagyon szeretnék tanulmányozni a szupernóvák kialakulásának legkorábbi szakaszát, azokat a pillanatokat, amikor a hatalmas csillag élete látványos véget ér. Ám anélkül, hogy tudnák, a világegyetemben hol esedékes éppen csillagrobbanás, általában csak jó pár nappal a kezdete után veszik észre az eseményt, amikor a törmelék legnagyobb része már szétszóródott.

loading…


 

Fiatal szupernóva

Forrás: Ofer Yaron

A szupernóvákat rendszerint egy éven belül lehet észlelni, legnagyobb fényerejük azonban néhány naptól néhány hétig terjedõ intervallumban van – mutatott rá Yaron.

Eddig az egyhetes szupernóva észlelése már korainak számított. A Napnál nagyobb tömegû csillagok és robbanásuk fénye több millió vagy milliárd év alatt érhet a Földre.

Vörös szuperóriás

A SN 2013fs 160 millió éves útjának végét a San Diego melletti Palomar obszervatórium automatikus távcsöve rögzítette, a tudósok röviddel utána kiolvasták az adatokat, majd meghatározták a távolságát, összetételét, hõmérsékletét és más jellemzõit.

Yaron és kutatócsoportja az adatokból rekonstruálta, milyenek lehettek a csillag életének utolsó pillanatai, mielõtt a gigászi robbanás bekövetkezett.

Mivel nagyon korán észlelték az eseményt, meg tudták figyelni az anyagot, amelyet a haldokló csillag utolsó évében bocsátott az ûrbe, sûrû héjat alakítva ki belõle maga körül. A tudósok arra következtettek, hogy a csillag vörös szuperóriás volt.

Szólj hozzá!loading...

Nincs hozzászólás