Kedveli a fekete humort? Akkor magasabb az IQ-ja

Kedveli a fekete humort? Akkor magasabb az IQ-ja

12
0
Megosztás

A Bcsi Orvostudomnyi Egyetem pszicholgusai az emberek fekete humor karikatrkra adott reakciit vizsgltk. Megllaptottk, hogy akik fogkonyabbak a fekete humorra, azok ltalban intelligensebbek s rzelmileg stabilabbak.

A kutatk gy definiltk a fekete humort, mint olyan humor, amely a stt tmkat, amilyen a hall, a betegsg, a torzsg, a fogyatkossg vagy a hbor keser szrakozssal kezeli s humoros kifejezsmddal mutatja be ezeket a tragikus, szomor vagy morbid tmkat. A fekete humorra bven tallunk pldt a Monty Python filmekben vagy a ponyvaregnyben.

Az intelligencia fokmrje

A kutatk azt tapasztaltk az ilyenfajta humorra val fogkonysg az intelligencia egyfle jelzje, olvashat a Daily Mail cikkben.

A Gyalog galopp egy ikonikus jelenete

Forrs: AFP

A fekete humor kedvelse s megrtse pozitvan kapcsoldik a magasabb verblis s nonverblis intelligencihoz ppgy, mint a magasabb iskolai vgzettsghez” – rtk a szerzk a Cognitive Processing folyiratban megjelent tanulmnyukban.

loading…


A kutatk 156 rsztvevt krtek arra, hogy rtkeljk a fekete humor karikatrkat, amelyeket Uli Stein Fekete knyvbl vettek.

rzelmileg stabilabbak a fekete humort rtkelk

A rsztvevktl megkrdeztk, rtik-e a viccet, jnak talljk-e, s hogy meglepnek, vulgrisnak vagy rdekesnek talljk-e.

Az let rtelme

Forrs: Photo12/Archives du 7e Art/Celandine Films/Universal Pictures/Celandine Films/Universal Pictur

Minden rsztvev szemlyisgt is megvizsgltk klnfle szempontokat nzve, kztk az intelligencit, az rzelmi stabilitst s az agresszivitst.

Arra az eredmnyre jutottak, hogy azok az emberek, akik rtik s rtkelik a fekete humort, jobban teljestettek a verblis s a nonverblis intelligencit felmr teszteken. Ugyanezek a szemlyek a tbbieknl rzelmileg stabilabbak s kevsb agresszvak.

Szólj hozzá!loading...

Nincs hozzászólás