Három kontinensen telelnek a magyarországi gólyák

Három kontinensen telelnek a magyarországi gólyák

35
0
Megosztás

Hrom kontinensen, mintegy 8 ezer kilomteres vonalon sztszrdva telelnek a magyarorszgi fehr glyk – derl ki a rajtuk elhelyezett mholdas jeladk adatainak elemzsbl.

j kp rajzoldik ki a glyk vndorlsrl

Mikzben nhny kockzatot vllal madr Magyarorszgon fagyoskodik a rgen ltott hidegben, tbbsgk a szokott mdon Afrika kzps rgijban, elssorban Csdban s Szudnban telel.

Kt jelads glya azonban ktszer ilyen messze, a Dl-Afrikai Kztrsasgig replt,

ami tbb mint 8 ezer kilomteres odautat jelent – kzlte az MTI-vel htfn a Magyar Madrtani s Termszetvdelmi Egyeslet (MME).

Forrs: Flickr / Tambako The Jaguar

loading…


Az MME tjkoztatsa szerint ezek a pontos informcik annak ksznhetk, hogy az egyeslet munkatrsai hatvan fehr glyra szereltek mholdas jeladt az elmlt t vben. Sokatmond adat azonban, hogy ezek kzl jelenleg kevesebb mint tz ad aktv, azaz az eszkzk esetleges meghibsodsnak eslyt is figyelembe vve mr csak a megjellt glyk mintegy 20 szzalka lehet letben – figyelmeztet az MME.

Van amelyik Izraelben telel, van,amelyik Dl-Afrikig repl

A szakemberek szerint a mholdas kvetsnek ksznheten

nhny v alatt tbbet lehetett megtudni a faj vonulsi s telelsi viselkedsrl,

mint az ezt megelz tbb mint szz v hagyomnyos – az adatgyjtshez a madr ismtelt kzbevtelt ignyl – gyrzssel.

A Janur nev fehr glya rendszeresen tltttte a hideg hnapokat az Ipoly-vlgyben, felbukkanst elszr 2014 janurjban jeleztk a Magyar Madrtani s Termszetvdelmi Egyesletnek. Idn janur 12-n pusztult el

Forrs: MTI/Komka Pter

Kiderlt, hogy a fiatal fehr glyk az ivarrs vei alatt gyakran haza sem jnnek, a nyarat Kis-zsia trsgben tltik, de fny derlt a taln legkorbban, mr februrban visszatr glya titkra is:

Br gyorsasgnak oka, hogy Afrika helyett csak Izraelig vonul.

A GPS-adatokbl tudhat, hogy az egyes pldnyok telelhely-vlasztsa akr venknt vltozhat.

loading…


glya

Forrs: MTI/Komka Pter

Idn sszel az is kiderlt, hogy a dlre vonulst hosszabb idre megszakthatjk olyan kedvez esemnyek, mint egy sskajrs a Szahara dli, Szhel vezetben.

A magyar glyk Csdot s Szudnt favorizljk

A szakemberek azt is megtudtk, hogy a magyarorszgi llomny f telelterlete Csdban s Szudnban van, m a glyk akr gy is dnthetnek, hogy folytatjk tjukat s az afrikai kontinens legdlebbi trsgig replnek, ahonnan visszatrve tbb mint 20 ezer kilomtert replnek fl v alatt – hvja fel a figyelmet az MME kzlemnye.

A mlt hten kt jelads fehr glya pusztulsra s ennek okaira is fny derlt, ismtelten jelezve, hogy milyen veszlyek fenyegetik mind az itteni telels kockzatt felvllal, mind a vonul pldnyokat.

Most janurban pusztult el Janur

A Janur nev ttelel madr janur 12-n pusztult el, tetemt a Fvrosi llat- s Nvnykertben Ss Endre vezet llatorvos vizsglta meg. Az elhulls oka a madr emsztrendszerben a tpllkllatok szrbl s egyb emszthetetlen rszeibl kpzdtt gynevezett bezor okozta gyullads s elzrds volt, melynek kialakulsa valsznleg a fknt kisrgcslkbl ll tpllkozsra vezethet vissza.

Halszsas elragadja a glya zskmnyt a dl-afrikai Kruger Nemzeti ParkbanEgyes glyk Magyarorszgrl Dl-Afrikig replnek el.

Forrs: Kruger National Park

Mindazonltal a glyk tlnyom tbbsgnek az ilyen emszthetetlen tpllk-sszetevk nem okoznak gondot, ezektl (a baglyokhoz hasonl) napi tbbszri kpetelssel problma nlkl megszabadulnak – kzlte az MME.

Zambiai orvvadszok ldozata lett

Az MME tjkoztatsa szerint az egyik leghresebb jelads fehr glya, az idjrs-jelentsekben is bemutatott Veca Afrikban kerlt bajba. Adja janur 9. ta ugyanarrl a helyrl sugrozta a jeleket, amibl a pusztulsra lehetett kvetkeztetni.

Egyes pldnyok jl brjk az ttelelst

Forrs: MME/Papp Ferenc

A madarszok nemzetkzi kzssgnek ksznheten alig nhny nap alatt sikerlt megszervezni, hogy valaki Zambiban ellenrizze a GPS-koordintkat,

gy derlt ki, hogy Veca valsznleg orrvadszat ldozata lett.

Jl brtk az ttelelst

Annak ellenre, hogy az ttelels rendkvl kockzatos dnts, az itt marad glyk rendkvl jl brtk a telet az elmlt vekben s a mostani kemny fagyok idejn is.

Tbbsgk az alapveten szksgtelen emberi segtsg nlkl vszeli t a fagyos hnapokat,

a Janurhoz hasonl elhullsrl eddig nem volt hazai adat.

Egy ritka fekete glya Szolnok kzelben

Forrs: MTI/Mszros Jnos

A megjellt llatok megfigyelsben a lakossg is rszt vehet: az MME ltal mkdtetett jeladosmadarak.mme.hu honlapon brki nyomon kvetheti nemcsak a fehr glyk, de tovbbi 17 madrfaj csaknem 300 egyednek mozgst – kzlte a madrtani egyeslet.

Szólj hozzá!loading...

Nincs hozzászólás