Hamarabb kelnek útra a költöző madarak a felmelegedés miatt

Hamarabb kelnek útra a költöző madarak a felmelegedés miatt

27
0
Megosztás

Hamarabb érkeznek meg párzási helyükre a vándorló madarak a globális átlaghõmérséklet emelkedése miatt – állapították meg az Edinburghi Egyetem kutatói.

A Journal of Animal Ecology címû folyóiratban közölt eredmények szerint a költözõ madarak minden egy Celsius-foknyi globális átlaghõmérséklet-emelkedés miatt átlagosan egy nappal korábban érkeznek meg a nyári párzási helyükre – írta a BBC News.

A szakemberek öt kontinens több száz madárfajára terjesztették ki a vizsgálatukat és reményeik szerint az eredményeik segíteni fognak annak elõrejelzésében, hogy a különbözõ madárfajok miként fognak reagálni a jövõbeli környezeti változásokra. Amennyiben rossz idõben – akár csak pár nap csúszással – érkeznek meg a nyári párzási helyükre, elõfordulhat, hogy a madarak nem tudják maximálisan kihasználni az adott területen rendelkezésükre álló táplálékforrásokat, vagy megszerezni a legkedvezõbb fészkelõhelyeket. A késõi érkezés az utódok kikelésének idejét befolyásolhatja, csökkentve akár a fiókák túlélési esélyeit is.

Kormos billegetõ

Forrás: Wikimedia Commons

A kutatók szerint a nagy távolságokat megtevõ költözõ madarakat kevésbé befolyásolja a növekvõ hõmérséklet, ugyanakkor mégis õk járhatnak a legrosszabbul, ha a jóval elõttük megérkezõ madarak felélik a párzási helyükön az erõforrásokat. A szakemberek csaknem 300 évre visszamenõleg elemezték a vizsgált madárfajokra vonatkozó adatokat, köztük amatõrök és kutatók, úgymint a 19. századi amerikai természetkutató, Henry David Thoreau feljegyzéseit.

loading…


A vizsgált madarak között voltak légykapófélék, bíbicformák és a kormos billegetõ is.

Forrás

Szólj hozzá!loading...

Nincs hozzászólás