Pearl Harbor: 75 éve volt a "gyalázat napja"

Pearl Harbor: 75 éve volt a "gyalázat napja"

31
0
Megosztás

Hetvent ve, 1941. december 7-n reggel hat rakor az 1. japn csapsmr flotta anyahajinak fedlzetrl 183 harci gp emelkedett a magasba, s dli irnyba fordulva az amerikai csendes-ceni flotta Hawaii-szigeteki hadikiktje, Pearl Harbor fel vette az irnyt. A japn tmadhullm gpei tkletesen megleptk a vasrnap reggeli bks nyugalomban bredez, horgonylncon ll amerikai flottt. Pearl Harbor percek alatt lngba borult, s e lngok vilghborv szlestettk az Eurpban 1939 szeptembere ta tombol vres konfliktust.

A kocka el lett vetve

1941. november 26-n kora reggel Jamamoto Iszoroku tengernagy, a Csszri Flotta 1. csapsmr ktelknek fparancsnoka kiadta egysgeinek a kifutsi parancsot A Kurill-szigetekrl teljes rdicsendben kihajz flelmetes tmader dli irnyba kanyarodva hamarosan eltnt a lthatr alatt. Az indulsi parancsot megelz hnapokban a japn csszri kormny s a hadsereg kardcsrtet, forrfej vezeti kztt parzs vitk zajlottak az 1941 nyarn Roosevelt amerikai elnk ltal elrendelt embarg kvetkezmnyeirl, a hogyan tovbbrl.

Hetvent ve, 1941. december 7-n trtnt a Pearl Harbor elleni japn tmads, ami fordulpontot jelent a msodik vilghbor trtnetben

Forrs: U.S. Navy

Az els vilghborban mg szvetsges kt nagyhatalom kztti kapcsolat 1931-tl, Mandzsria japn megszllsa utn kezdett egyre hvsebb vlni.

Francia Indokna okkupcija utn az Egyeslt llamok kereskedelmi korltozsokat lptetett letbe Japnnal szemben,

loading…


amit az 1941 jliusban elrendelt olajembarg kvetett. Roosevelt elnk az embarg feloldst ahhoz a felttelhez kttte, hogy Japn kivonul Knbl.

Az amerikai elnk, Franklin D. Roosevelt ltal alrt kereskedelmi embarg slyos csaps volt Japn szmra

Forrs: Congress Library

A nyersanyagokban szegny szigetorszgot slyosan rintettk a kereskedelmi korltozsok, gy a csszri kormny szmra csak kt lehetsg maradt: teljesti az amerikaiak feltteleit, vagy pedig tovbb terjeszkedik Dlkelet-zsiban, hogy nyersanyagforrsokhoz jusson.

Jamamoto tengernagy nem hitt abban, hogy Amerika legyzhet

A csszri kormny eleinte megosztott volt a krdsben. Konoe Fumimaro herceg, miniszterelnk elssorban diplomciai megoldst szorgalmazott. Hadgyminisztere, a kardcsrtet Tdzs Hideki elfogadhatatlannak, egyszersmind a busid szellemisggel (a szamurjok etikai normival) sszeegyezhetetlennek tartotta a „behdolst Ameriknak”.

loading…


Tdzs Hideki hadgyminiszter (a kpen kzpen, tisztelegve) volt a “hjk” leghangosabb vezetje

Forrs: Wikimedia Commons

A rendkvl ers befolyssal rendelkez japn szoldateszka (katonai vezets) a hborprti Tdzs mgtt sorakozott fel.

A hjk s galambok prharcbl gy Tdzs s kre kerlt ki gyztesen;

Konoe herceg 1941. oktber 18-n lemondott, a kabinet pedig a hborprtiak kezbe kerlt. Ezzel vgleg eldlt, hogy Japn a tovbbi hdtsok tjra lp. A szigetorszgnak ehhez azonban be kellett biztostania a htt is, amit csak az 1940-tl San Diegbl a Hawaii-szigetekre thelyezett amerikai csendes-ceni flotta kiiktatsval lehetett megvalstani.

Fumimaro Konoe herceg, miniszterelnk bks, diplomciai megoldst szorgalmazott

Forrs: Corbis

A mersz haditerv kidolgozsra a Harvardon vgzett, s Washingtonban egykor tengerszeti attasknt szolgl tehetsges japn haditengerszeti vezet, Jamamoto Iszoroku kapott megbzst. Az amerikai mentalitst s az Egyeslt llamok flelmetes gazdasgi potenciljt kivlan ismer tengernagy nem hitt abban, hogy a szinte korltlan ipari kapacitssal rendelkez rist Japn kt vllra fektethetn.

Jamamoto Iszoroku tengernagy, a japn csszri flotta fparancsnoka

Forrs: Wikimedia Commons

Jamamoto gy vlte, ha egyetlen tt erej csapssal megsemmistik a csendes-ceni flottt, maximum egy v elnyhz jut a csszri hader, ami elegend a dlkelet-zsiai trsg s a stratgiai jelentsg csendes-ceni szigetek elfoglalshoz. A Pearl Harbor megtmadsra sztt haditerv ezen a stratgiai elgondolson alapult.

Washington az sszes japn diplomciai zenetet ltta

Miutn az Amerika elleni hadmvelet tervt Hirohito csszr is jvhagyta, a legnagyobb titoktarts kzben lttak hozz a grandizus hadmvelet elksztshez.

A legkrltekintbb titokvdelmi intzkedsek ellenre is, a japn kszlds azonban nem maradt rejtve Washington eltt.

Az amerikai hrszerzsnek ugyanis 1940 nyarn sikerlt feltrnie a Bbor fednev diplomciai kdot, gy Washingtonban a Magic dekdol kszlknek ksznheten hamarabb elolvastk a japn nagykvetsg bizalmas zeneteit, mint a tokii klgyminisztriumban.

A japn 1. csapsmr flotta tja a Hawaii-szegetekig s vissza

Forrs: Wikimedia Commons

A megfejtett diplomciai zenetvltsok egyre inkbb arra mutattak, hogy Japn valamilyen nagy akcira kszldik a Csendes-cenon.

1941. szeptembertl megszaporodtak a lassan krvonalazd japn tmadsra utal srgnyk.

1941. november 27-n, egy nappal az utn, hogy az 1. japn csapsmr flotta felszedte a horgonyt a Kurill-szigeteknl, Cordell Hull klgyminiszter srgs rtekezletet hvott ssze a State Department miniszteri irodjban.

Cordell Hull klgyminiszter a Pearl Harbor elleni japn tmads idejn

Forrs: Wikimedia Commons

Hull arrl tjkoztatta a miniszteri dolgozszobjban sszegylt tbornokokat, az egyestett vezrkar vezetit, hogy a japn kormny kpviselivel folytatott hosszadalmas trgyalsok kudarcba fulladtak. Cordell Hull nem kertelt; a katonai vezetknek megmondta, hogy cfolhatatlan informciik szerint

december els napjaiban nagy japn tmads vrhat a Csendes-cen szakkeleti trsgben.

Mindezek ismeretben tbb mint furcsa az a nemtrdmsg, ahogyan a japn tmads vlelmezhet f clpontjnak, a Pearl Harborban llomsoz flottnak a helyzett kezeltk.

George C. Marshall tbornok, az egyestett vezrkar fnke

Forrs: Library Congress

Marshall tbornok, az egyestett vezrkar fnke ugyanis nem tovbbtotta a figyelmeztetst Honoluluba, a csendes-ceni flotta fparancsnoka, Husband L. Kimmel tengernagy rszre. (Amikor jval a Pearl Harbor-i tmads utn Marshallt is meghallgatta a vizsglbizottsg, errl a krlmnyrl a tbornok azt nyilatkozta, hogy „elfelejtette” tjkoztatni Kimmelt. Ennyiben maradtak.)

Rejtlyes htter megbeszls Roosevelt elnkkel

A klgyminiszteri rtekezletet kvet napokban is egyre jabb informcik rkeztek a japnok csendes-ceni kszldsrl. Alig kt nappal a tmads eltt, december 5-n Edward Lindley Wood, Nagy-Britannia washingtoni nagykvete Roosevelt elnkkel tancskozott a Fehr Hzban.

Roosevelt elnk s Cordell Hull (a kp jobb, illetve bal szln)

Forrs: Library Congress

A nagykvet s az elnk megbeszlsrl nem maradt fenn feljegyzs,

de Mark Emerson Willey azt lltja, hogy a brit diplomata ismertette Roosevelttel az angol klfldi hrszerzs, az MI6 jelentst, amely pontosan tartalmazta a japn tmads idpontjt. (Forrs: Mark Emerson Willey: Pearl Harbor: Mother of all Conspiracies, Xlibris Corp., 2000.)

Az USS Arizona csatahaj felrobban a Pearl Harbor-i hadikiktben egy japn bombatallattl

Forrs: U.S. Navy Archive

Willey lltst nem tmasztja al forrsrtk bizonytk, az viszont trtnelmi tny, hogy a december 7-i tmadsi idpontrl mg jval korbban, 1941 vgn Richard Sorge Tokiban gykd szovjet mesterkm pontos tjkoztatst kldtt Sztlinnak. Ezrt egyltaln nem lehet kizrni, hogy az MI6-nek is sikerlt megszereznie a Pearl Harbor elleni tmads idpontjt. Afell pedig semmi ktsg nincs, hogy egy ilyen sorsdnt informcirl Winston Churchill – szemben Sztlinnal – ne rtestette volna azonnal a legfbb szvetsgest.

Gyans hallgats Washingtonban

A Nagum Csicsi altengernagy parancsnoksga alatt ll replgp-hordozk fedlzetrl december 7-n, helyi id szerint reggel 6 rakor startoltak el az els tmad hullm harci gpei. Jamamoto tengernagy csapsmr flottja ekkor 340 kilomterre llomsozott a vasrnapi reggel lmos csendjbe sppedt Honolulutl.

Kimmel tengernagynak napok ta rossz elrzetei voltak,

de tbbszri srgetse, illetve krdsei ellenre Washington nma maradt.

Husband Kimmel tengernagy, a csendes-ceni flotta fparancsnoka

Forrs: U.S. Navy Archive

Reggel fl hatkor a jrrszolglatot teljest USS Monaghan rombol felfedezte a hadikikt kzelben llkod japn trpe-tengeralattjrt, amelyet vzibombkkal el is sllyesztett. A rombol parancsnoka azonnal jelentette rdin az incidenst, de errl az letbevgan fontos hrrl Kimmel tengernagy csak egy rval ksbb kapott rtestst.

A Pearl Harbor-i hadikikt eltt llkod japn trpe-tengeralattjrt felfedez s elsllyeszt USS Monagham rombol

Forrs: U.S. Navy Archive

A kiktben a csendes-ceni flotta nyolc csatahajja, valamint a cirklk s a rombolk is szorosan egyms mellett horgonyoztak,

idelis clpontot nyjtva a japn zuhanbombzk s torpedvet gpek szmra.

A tmads eltti napokban Harold Short altbornagy, a Hawaiin llomsoz tengerszgyalogsg fparancsnoka, szabotzsveszlytl tartva azt az utastst adta, hogy a repltereken llomsoz harci gpeket a szls, sztszrtan elhelyezett parkolhelyekrl kzpre, szorosan egyms mell csoportostsk t. Rszben ennek a hibs parancsnak volt betudhat, hogy a tmadk els hullma 188 fldn ll replgpet semmistett meg.

Lecsapnak a felkel nap jelt visel harci gpek

Reggel, nem sokkal ht ra eltt a szolglatot ppen leadni kszl radarkezelk felfedeztk az els tmadhullm gpeit. Jelentskre azt a megnyugtat vlaszt kaptk, hogy a gpek a San Diegbl vrt B-17-es bombzk lehetnek.

Short altbornagy a Hawaii-szigeteken llomsoz tengerszgyalogsg fparancsnoka

Forrs: Wikimedia Commons

A japn tmads gy teljesen kszletlenl rte a csendes-ceni flottt. A kt hullmban sszesen bevetett 354 japn harci gp megrendt csapst mrt az amerikaiakra, 4 csatahajt, 5 cirklt s rombolt, illetve a replk jelents rszt elvesztettk.

A japn tmads miatti amerikai embervesztesg 2 404 ft tett ki.

Ugyanakkor az volt a szerencsjk, hogy a flotta hrom, Pearl Harborban llomsoz replgp-hordozja, az USS Yorktown, az USS Hornet, illetve az USS Lexington – amelyek Jamamoto legfbb clpontjai lettek volna – Hawaiitl tvol gyakorlatoztak.

Az Akagi replgp-hordoz fedlzetn a Pearl Harbor elleni tmadsra elksztett egyik Mitsubishi A6M Zero vadszgp

Forrs: Wikimedia Commons

Nagum altengernagy, attl tartva, hogy csapsmr hordozegysgt felfedezik, s tmadst intznek ellene, a tervezett harmadik hullmot lefjta, gy a kikti berendezseket – klnsen az olajtartlyokat – nem rte szmottev kr.

Nomura nagykvet egyre knosabban feszengett

A japn nagykvetsgen a tokii klgyminisztrium utastsnak megfelelen, december 6-n hozzfogtak a titkos dokumentumok megsemmistshez s a csomagolshoz. A kapott utasts szerint Nomura nagykvetnek ugyanis msnap, washingtoni id szerint 12 ra 45 perckor – mg a Pearl Harbor elleni els lgicsaps megkezdse eltt – kellett volna tadnia a Japn Csszrsg hadzenett Cordell Hull klgyminiszternek.

Nomura, a Japn csszrsg washingtoni nagykvete

Forrs: Wikimedia Commons

A tokii klgyminisztrium utastsnak vtele utn Nomura a diplomciai protokoll szerint szablyszeren bejelentkezett Cordell Hullhoz, s az idpontot – mivel elhalaszthatatlanul fontos gyben krte a srgs tallkozt –, vissza is igazoltk szmra. Msnap Nomura nagykvet a szmra visszaigazolt idpontban, hajszlpontosan meg is jelent a State Department pletben, m itt legnagyobb megrknydsre azt kzltk vele, hogy mg vrnia kell a miniszteri audiencira.

Lngol csatahajk Pearl Harbor kiktjben, a japn tmads utn

Forrs: U.S. Navy Archive

Nomura knosan feszengve vrakozott, kzben egyre srbben pillantgatott az rjra,

hiszen pontosan tudta, hogy mirl van sz, s mi a tt. Cordell Hull – aki egybknt vgig az pletben tartzkodott – csak 13 ra 30 perckor (hawaii id szerint reggel 8 ra 30 perckor) fogadta a nagykvetet, akkor, amikor mr a msodik tmadhullm bombzta a hawaii hadikiktt s katonai repltereket.

Pearl Harbor a japn lgitmads eltt

Forrs: U.S. Navy Archive

A hadzenet tvtelekor hvsen csak annyit kzlt a megrendlt nagykvettel, hogy hossz politikusi plyafutsa sorn mg soha sem tallkozott egyetlen kormny esetben sem ekkora mrtk aljassggal.

Felbresztettk az alv rist

A klgyminisztriumban lezajlott drmai kzjtk egyrtelmen arra utal,

hogy a washingtoni vezets tudhatott a tmads kezd idpontjrl.

A nagykvet megvrakoztatsa ugyanis azt eredmnyezte, hogy a csszri hader mg azt megelzen lendlt tmadsba, hogy az amerikai klgyminiszter tvette volna a tokii kormny hadzenett.

Franklin D. Rossevelt elnk alrja a Japn elleni hadzenetet, 1941. december 8-n

Forrs: Wikimedia Commons

Azaz a japn tmads ez ltal hadzenet nlkli agresszinak minslt. A Pearl Harbornl elrt gyzelem tmenetileg megnyitotta Japn tjt a gyors dlkelet-zsiai terjeszkeds eltt, de hborba lltott egy olyan ellensget, amelyet nem gyzhetett le. Az Egyeslt llamok december 8-i hadzenetvel teljesedett ki a msodik vilghbor. Ahogyan Jamamoto tengernagy megjegyezte, felbresztettk az alv rist.

Forrás

Szólj hozzá!loading...

Nincs hozzászólás