Összefognak a digitális jövőért felelősséget érző települések

Összefognak a digitális jövőért felelősséget érző települések

25
0
Megosztás

okosvaros_budaorsA digitális jövő befogadása a települések és közösségeik számára nagy lehetőségeket, de komoly kockázatokat is rejtő kihívás. Az egyes önkormányzatok egyedül nehezen vagy egyáltalán nem tudják kihasználni a kínálkozó lehetőségeket és elhárítani a fenyegető veszélyeket. Hálózatba szerveződve azonban erre képesek lehetnek: a szellemi és kapcsolati erőforrások egyesítése hatékonyabbá teszi őket – olvasható Budaörs Város Önkormányzatának közleményében.

Mindazon településeket, amelyek keresik, hogy hogyan tudják településük fejlődésének szolgálatába állítani a technológiai és intelligens megoldásokat, Budaörs város és Alsómocsolád község Önkormányzata meghívja, hogy vegyenek részt az általuk kezdeményezett Digitális Jövő Települési Hálózatban. A két önkormányzat 2016. december 7-én írja alá ünnepélyes keretek között az alapító dokumentumot, egyben megnyitják a csatlakozás lehetőségét valamennyi érdekelt – önkormányzatok, technológia- és tartalomszolgáltatók – előtt.

A hálózatban megvalósuló feladat-, erőforrás- és tudásmegosztás nagyobb esélyt ad a kisebbeknek hogy megfelelő választ adjanak a digitális jövő kihívásaira, de a nagyobbak számára is rendkívül megnöveli az hatékonyságot, felgyorsítja a fejlődést. Előnye továbbá, hogy vonzó fejlesztési és piaci lehetőséget kínál a technológiák létrehozói, szállítói és a hálózati szolgáltatók számára.

Az így létrejövő hálózati szervezethez bármely önkormányzat csatlakozhat, amely fontosnak tartja, hogy felkészülten vegyen részt a digitális technológiák által egyre inkább meghatározott világban.

Nem lehet szemet hunyni afelett sem, hogy ha a digitális fejlődés váratlanul, felkészületlenül éri az egyes embereket, kisebb nagyobb közösségeiket, a települések gazdaságát, társadalmát és igazgatását, akkor az nemhogy építeni, hanem inkább rombolni fog: munkahelyeket, szakmákat, vállalkozásokat, intézményeket, társadalmi szervezeteket és viszonyokat fenyeget, amire szintén megfelelő válaszokat kell tudni adni.

loading…


A digitális előre gondolkodással az együttműködő önkormányzatok a jobb és komplexebb életminőség, a hatékonyság, az ökológiai és gazdasági fenntarthatóság irányába tudnak lépni. A megoldások közös keresése pedig növeli a siker esélyeit, csökkenti a próbálkozások és fejlesztések kockázatait. A hálózatban résztvevő települések egymásnak is átadják tapasztalataikat, megosztják a kidolgozott jó gyakorlatokat, intelligens megoldásokat.

Budaörs, az innovatív város – Innovacity – szlogenje jegyében eddig is számos közigazgatási és informatikai innovációt próbált ki már kísérleti jelleggel, vagy ültetett át tartósan a gyakorlatba. Mérföldkő volt ezen a téren a digitális esélyegyenlőségi rendelet megalkotása 2005-ben, amely az ország első ilyen helyi szabályozásaként jött létre (A digitális esélyegyenlőséget biztosító támogatásról szóló, többször módosított 40/2005. (V.25.) rendelet). Budaörs elsők között dolgozta ki az SMS-ügyintézési lehetőséget, a Telekuckó szakmai bázisán pedig közösségi hozzáférési pontokat alakított ki. Sokoldalú az önkormányzat honlapja, amely kiemelkedő tájékoztatást ad az önkormányzat munkájáról, és szakmai szervezetek vizsgálata szerint is az egyik legátláthatóbb települési online felület. Egyedülálló a Segít a hivatal! alkalmazás, amelyen keresztül a digitális kor technikáját viszi közel a hivatal az ügyfelekhez az emberi hang segítségével, és munkaidőn túl is támogatja a hivatali ügyek intézését.

A december 7-ei tervezett program 13-14 óra között a potenciális támogatók bemutatkozásával kezdődik. Az ünnepélyes aláírásra 14 órakor kerül sor a polgármesterek, Wittinghoff Tamás (Budaörs) és Dicső László (Alsómocsolád), valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége főtitkárának, dr. Gyergyák Ferenc, továbbá a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége képviselőinek részvételével. Majd az érdeklődő és csatlakozó önkormányzatok, partnerek közötti kötetlen párbeszéddel folytatódik.

Forrás

Szólj hozzá!loading...

Nincs hozzászólás