Még létezhet a világ leghíresebb ágya

Még létezhet a világ leghíresebb ágya

14
0
Megosztás

499 évvel ezelőtt egy Martin Luther nevű Ágoston-rendi szerzetes (aki semmiképpen nem tévesztendő össze Martin Luther Kinggel) nem akart sem szektát, sem új vallást alapítani. Csak reformokat szeretett volna az akkor még egységes katolikus valláson belül, ezért írt egy 95 tételből álló vitairatot.

Nagyon lehet, hogy ezt egyáltalán nem szegezte ki 1517. október 31-én a wittenbergi vártemplom kapujára, ahogy a hagyomány tartja, de mégis ehhez a dátumhoz kötjük a reformáció kezdetét. Luther csak hitújító akart lenni, de miután az egyház kiátkozta, egyházalapítóvá vált. Megszületett az evangélikus (lutheránus), majd Jean Calvinnek köszönhetően, aki pedig nem tévesztendő össze sem Lord Kelvinnel, sem Calvin Kleinnel, a református vallás.

És mindennek bizony a nem vallásosok is nagyon sokat köszönhetnek. Ha mást nem, hát azt, hogy ma magyar nyelven írunk és olvasunk, vagy azt, hogy néhány évszázada könyveket is képesek vagyunk nyomtatni. Ennek a nagy világeseménynek jövőre lesz a 500. évfordulója. Balog Zoltán református lelkész és emberminiszter jól megadta az alaphangot az ünnepléshez, amikor egy Index-interjúban Luthert és az evangélikusokat sértegette (majd bocsánatot kért), de írtunk arról is, hogy a Kálvin téren remek installáció készül, itt pedig most a évfordulóra készült imázsfilmet nézheti meg, amiben érdekes módon Gundel Takács Gábor is feltűnik.

Forrás

Szólj hozzá!loading...

Nincs hozzászólás